tisdag 26 februari 2013

Intevju i tv4 nyhetsmorgon

http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=2285118&utm_medium=sharing&utm_source=permalink&utm_campaign=tv4play.se


Svårt att hinna förklarar något på så kort tid! för er som följer bloggen här så vet ni att det är så mycket mera som inte fungerar i rättsamhället ...Lite stressad blev jag nog åxå så det blev lite surrigt i början.

fredag 22 februari 2013

Domen kommer 21 mars kl 13,30

I går var vi på slutpläderingen i Stockhoms tingsrätt och i dag är jag riktigt seg och trött känner mig helt färdig ,det tar mycket på krafterna .
Domen kommer 21 mars kl 13,30 och slut summan för kostanderna blev ca 320 000 kr fast det är inte det som vi ska betala om staten vinner . Vi har ju hjälp från försäkringsbolaget med ca 120 000 kr var av vi betalar 20 % och sen allt över det och det beror det på hur domarna ser på en paragraf från eropakonvertionen som kan ge oss rätten att slipa betala statens kostnader om vi förlorar, det är lite för kompliserat för att jag ska kunna beskriva det juridiska i det. Men slut kostanden för oss att betala vid en förlust blir mindre än den riktiga kostanden kan man i alla fall konstatera.

tisdag 19 februari 2013

Tacksam och Förundrad

Jag är tacksam för att media hjälper mig få stopp på !!! <3
Men förundrad över att inte samma intresse finns runt stämningen  som gäller hela samhället. När myndigheter gör grova fel i sin myndighets utövning och inte vill ta ansvar för det och be om ursäkt och hur då den enskilda som blivit berörd av det själv måste betala för att få det prövat i en domstol....

Söker jobb


Nu hoppas jag att det inte blir någon teater att Dan Bratt har fatta att det inte är en bra ide ...man ska inte bråka med en TIGER mamma ;) Önskar att jag slipper bråka om det mera !

 Hoppas på en lugn dag så jag kan söka lite flera jobb Tipsa gärna mig om ni vet några lediga I Dalarna/Gävleborg max 1 tim från Stjärnsund eller distans jobb. Behöver något annat än mordet att fokusera på och jag behöver verkligen tjäna pengar så jag kan få ett banklån om jag förlorar i stämningen, för nu börjar jag bli riktigt orolig över vad staten /JK kommer med för begäran om ersättning för deras jobb runt stämningen, våra kostnader har jag lite mera koll på ...Hur många timmar kan dom ha lagt ner ? och vad tar dom i timmen?  Tycker inte dom kan ha lagt ner så många timmar efter som vi inte har fått så arbetade svar fören några nu i dec o jan och det mesta av deras jobb har ju rikspolisstyrelsen gjort! Får inte jag magsår snart så är det väl konstigt...men man har väl lärt sig att leva med stress, smärta och ond bråd död så jag ska nog klara även detta :/ .

 Ingen bra jobb sökar annons kanske :) men jag är en jävel på att ta tag i saker och jag är utb. fritidsledare jobbat mest på behandlingshem med ungdomar och fritidsgård och som egen företagare av kursgård med B & B eko-butik och klimatsmart restaurang. Föra sommaren drev jag ett sommar café på en gammelgård där jag hade fika mat och öl/vin rättigheter. Och som ni ser så sitter inte Jante fast på min axel även om hen ibland gör sig påmind.

måndag 18 februari 2013

Från Radio programet med Lotta Brome

http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=4428507

Från Lotta Brome radio program

Har fått massa uppbackning om att det inte är ok med en teaterförestälning där man läser i förundersökningen TACK alla det behövs <3
Lite kritik åxå om att jag ändå är så medial och utsugande kring mordet och jag får väl ta det med för vist är jag medial ,men ni ska veta i sånt som jag tycker är väldigt viktigt och samhälsnyttigt! Där jag tycker att vi får ta smärtan och skiten som kommer med för att det finns viktigare saker än oss!!!
Rättsäkerhet Sanning Brottsoffer Trygghet mm

PS Om vi mot förmodan skulle vina mot staten i stämningen så ska ni veta att pengarna jag förlorat på att varar hemma sjukskriven och rehab, skulle inte skadeståndet vi begär räcker någonstnas och att om vi skulle vinna så är det inte dom siffrona som är aktuela . Allt är inte som man tro ...Det är som man vet ! Det viktigaste med stämningen är att vi täcker igen hålen för att sådan här misstag sker igen !

FRID O KÄRLEK

‎13,15 Lotta Brome radio p4

‎13,15 Lotta Brome radio p4 Om ev Teaterföreställningen med Dan Bratt.
Man ska inte bråka med en Tiger mamma .....

söndag 17 februari 2013

Nu ska det bli teater utifrån förundersöknings materialet av mordutredningen ….Jag blir ARG det strör salt i sår på mig och min familj


Tänk att det aldrig blir lugnt …

Nu ska det bli teater utifrån förundersöknings materialet av mordutredningen ….Jag blir ARG det strör salt i sår på mig och min familj !
Jag lägger ut om det här för den här manen kan jag inte påverka med känslor eller intulekt så vill han ha ett bråk så lär det bli ett även om jag helst av allt just nu skulle behöva lung o ro :(...

Nu har en snubbe som heter Dan Bratt hört av sig han säger att han är skådespelare och man till Louise Hofsten men jag vet ju inte om det är sant eller vem det här egentligen är kan ju vara vilken galning som helst som kallar sig så…

Han har redan gjort en teater som heter Englamördaren och enligt han skapa empati och medkänsla genom att han skapar stämning delvis genom att han läser ur förundersökningen om Engla och sånt mördaren sagt och samtidigt lägger ut frågeställningar om olika saker

Jag och min familj vill inte att det ska vara någon teater om mordet eller liknade. Vi vill ha lite lugn och ro nu efter stämningen blir klar och definitvit inte att någon som inte känner oss eller vet hela hemska verkliga mardrömmen ska försöka använda sig av den utan att kunna göra det helt 100 % rättvist !

Vi har mailat med varandra under ca två veckor

 citatet är från ett svar från mig och svaret från Dan

Jag citerar dig: ”Hur vågar du ens försöka beskriva Engla utifrån en förundersökning! Den säger ingenting om vem hon verkligen var!” Carina, jag är inte ute efter att berätta sanningen och Engla, vem hon verkligen var. Hur skulle jag kunna göra det? Det är inte min avsikt. Jag använder det som står i förundersökningen till att beskriva ett skeende, inte ge en sann bild av en person.

Mitt svar Dan just därför ska du inte göra det. Det här är ett sant skeende från Englas och vårat liv …Det är sant ! det har hänt på riktigt och ska det diskuteras eller spelas teater om det så ska det vara 100 % ärligt och sant !  Och hela Englas familj ska tycka att det är viktigare än deras smärta späds på ! Det tycker vi inte !!!

Dan skriver till mig att

Du låter väldigt arg när du skriver att jag inte ska ställa frågan hur du mår till någon. Men snälla Carina, varenda människa som vet vad som hänt dig ställer sig den frågan! Jag ställer inte frågan för att den ska diskuteras. Är det kanske det du tror; att vi diskuterar hur du mår? Nej, nej, nej, då förstår jag att du blir upprörd.

Jag undrar vad är det för fel på Dan Bratt ? Jag tycker bara att han inte har rätten att ens be folk fundera kring hur jag mår …Det kan jag göra själv ! Han kan använda sitt liv och sina trauman och be folk fundera kring !

 

NEDAN KAN NI SE VÅRAN KOMUNIKATION NEDAN BÖRJA LÄNGST NER  OBS VI PRATDE LÄTT FÖRST EN GÅNG OCH DÅ VILLE INTE DAN BERÄTT MERA OM TEATERN.

 

Kära Carina. Jag vet inte hur jag ska bemöta ditt svar riktigt för jag förstår att min kortfattade beskrivning av föreställningen väckt starka känslor hos dig och att jag inte förmått beskriva föreställningens verkan så du förstått. Jag beklagar detta. Jag vill ogärna att vår kommunikation består i att du anklagar och jag försvarar.

 

Jag har naturligtvis ett syfte med föreställningen som vuxit fram under lång tid och bygger på en både känslomässig och intellektuell övertygelse. Anledningen till att jag inte hört av mig till dig förrän i ett skede då föreställningen nästan är färdig är, som jag sa i telefonen, att jag ser det som en moralisk skyldighet att själv berätta för dig vad jag gör. Jag ville inte att du skulle höra talas om föreställningen av någon annan. Det är inte för att, som du skriver, jag skulle ha på känn att det jag gör är fel. Det jag gör är inte fel. Det är bara väldigt känsligt och tyvärr en ovanlig teaterform. Därför har jag varit väldigt noga i mitt arbete och jag fortsätter att testa om jag gör rätt. Jag är ifrågasatt av flera, som tror att det jag gör är ”snaskigt” men hittills fått bekräftat att det jag gör är rätt och viktigt. Viktigt därför att en stor del av mitt arbete går ut på att väcka empati och föreställningen syfte är att väcka empati, medkänsla! Och det gör den! (Och då naturligtvis inte för AE!)

 

Att jag varit försiktig och vägt mina ord till dig är just för att jag förstod att det var salt i sår. Och det är salt i sår! Den här föreställningen är inte skriven för dig. Du är inte den så kallade målgruppen. Du ska absolut inte se den. Och jag varnar publiken innan vi börjar för att den gör ont.

 

Jag börjar nu rätta missuppfattningarna i ditt svar genom att tala om vad föreställningen inte är/gör.

 

Den är inte gjord för att roa eller försöka skapa spänning eller äventyrslust som en fiktiv deckare. Den är inte roande eller spännande eller ger någon positiv klang.

 

Jag citerar dig: ”Hur vågar du ens försöka beskriva Engla utifrån en förundersökning! Den säger ingenting om vem hon verkligen var!” Carina, jag är inte ute efter att berätta sanningen och Engla, vem hon verkligen var. Hur skulle jag kunna göra det? Det är inte min avsikt. Jag använder det som står i förundersökningen till att beskriva ett skeende, inte ge en sann bild av en person.

 

Du har reagerat på de exempel på frågeställningar jag gav. (Kanske dumt av mig att rycka dem ur sitt sammanhang.) Jag vet vad den juridiska distinktionen är för om man är psykiskt sjuk när man begår en handling. Det har vi diskuterat noga. Frågan ställs på ett helt annat plan. Och ska uppfattas känslomässig. Inte huruvida det är juridiskt riktigt eller inte.

 

Du låter väldigt arg när du skriver att jag inte ska ställa frågan hur du mår till någon. Men snälla Carina, varenda människa som vet vad som hänt dig ställer sig den frågan! Jag ställer inte frågan för att den ska diskuteras. Är det kanske det du tror; att vi diskuterar hur du mår? Nej, nej, nej, då förstår jag att du blir upprörd.

 

Och, nej, musiken används inte för att göra mordet vackert… Jag skrev att musiken ska förhålla sig vacker till den fruktansvärda historien. Alltså polarisera, som motpol.

 

Det är så svårt att i ord beskriva denna föreställning och jag tro att hur jag än försöker förklara den för dig blir det salt i såren och gör dig upprörd.

 

Det är ”Englamördaren” jag skildrar och det är AE jag ställer ut. Och det finns absolut inget kränkande i hur jag skildrar Engla eller någon i hennes familj eller närstående. Du får tro mig på mina ord.

 

Jag gör mitt bästa att här berätta men når förmodligen inte fram till dig. Om du vill kan jag hålla dig underrättad om hur föreställningen tas emot av andra målgrupper och mitt erbjudande står fast att om du känner någon som du litar på som kan se föreställningen är de välkomna.

 

För din information vill jag också berätta att Louise och jag redan gör en föreställning där vi använder våra egna trauman. Med berättelser, sång och musik delger vi ur det mörka i våra liv. Hur vi, var och en och tillsammans, blivit fråntagna motiven och drivkraften att leva, men med hjälp av bl.a. kärleken lyckats hitta mening. En föreställning som ger hopp.

 

Och tillsammans med Peder af Ugglas berättade vi Malin Sävstams smärtsamma historia, men det har jag redan berättat för dig.

 

Jag önskar dig också frid och kärlek Carina!

 

Med respekt. Dan

Hej Dan

Väldigt svårt att svara dig för jag skulle vilja svara trevlig, men hur gör man det mot någon som strör salt i sår ...? Jag funderar på hur du tänker och hur du i din fantasi har försökt att se detta som något bra som ska folk att tänka till,är det så att du inte förstår att detta har hänt på riktigt och att du inte kan läs ut om känslor och helheten mm ur en förundersökning ! att det finns en massa människor som är berörda på riktigt ? Människor som inte vill att mordet ska användas i syfte att roa eller försöka skapa spänning eller äventyrslust som en fiktiv dekare mm Mordet är inget som är roande spänande eller som pånågot vis har en positiv klang ! Hur vågar du ens försöka beskriva Engla utifrån en förundersökning ! Den säger ingenting om vem hon verkligen var ! Det säger bara hur du ser på din roll att ta andras liv och död i dina häner och göra vad du vill med det ! Du skriver :”Om man har begått de gärningar som Anders gjort och inte bedöms vara psykiskt sjuk – vad är man då?” . Dan om man ska funder kring sånt så behövs en intellektuell  förståelse av juridiken jag tror inte du fattar inebörden av förundersökningen och du fattar inte juridiken det handlar inte om känslor !!!  Att kränka oss alla genom att läsa ur förundersökningen om hur mördaren beskriver mordet är en fruktansvärd kränkning efter som det finns många av Englas släkt och vänner som inte vill veta och ju fler som vet ju mera diktioner och möten där man råkar hamna i det uppstår ,många av Englas och våra vänner hör till den kulturintreserade massan som du hittar i dessa sammanhang några av Englas nära har tillomed gått eller går på kulturama där du redan har varit och provspelat ...Du ska inte ställa frång om hur jag mår till någon vill jag att folk ska fundera över det så gör jag det skälv...!

Det finns ingen musik i värden som kan göra detta mord vackert...!

 

jag tror inte du gör detta för att vara elak men att du hör av dig till  mig så sent i procesen gör att jag tror att du har påkän att det du gör är FEL .Gör om gör rätt !! <3

 

Dvs använ dig av din a egna trauman eller dom i din närhet för det du gör nu är bara ur ett egoistiskt syfte, även om du inte förstår det.

 

En dag kanske det kommer en teater runt mordet mm men då är det från någon som är berörd på riktigt som vet och inte spelar ...

 

Det är trista att jag måste gå på dig så här men det betyder inte att jag hatar dig bara att jag är besviken och lite arg men jag finns här om du vill pratat och jag förstår att du inte är mer än en vanlig människa som lär på livets väg...pricis som jag ...

Ps Din fru var jätte fin och låten bara döda fiskar följer strömmen gick direkt in i mitt hjärta och den stärkte mig ännu mer i att vara sann mot dig ...

frid o kärlek Carina Höglund

 

Hej Carina.

Här följer en beskrivning av föreställningen:

 

 

 

 

 

Föreställningens arbetsnamn är ”Englamördaren”

 

På scenen är jag och Peder af Ugglas, ett litet bord, två stolar och Peders gitarrer.

 

Jag börjar föreställningen med att berätta att det är starka känslor och att den är viktig att berätta.

 

Jag visar ett förundersökningsprotokoll och berättar vad det är. Jag säger också att allt jag ska berätta för publiken är hämtat ur förundersökningen.

 

Jag gör en kort beskrivning av Engla – hämtad ur förundersökningen. Så gör jag en kort beskrivning av Anders Eklund – också alla uppgifter hämtade ur förundersökningen.

 

Sen skapar jag illusionen av en förhörssituation där Anders ska berätta vad som hände ”den aktuella dagen”.

 

Därefter berättar jag vad som hände – med Anders ord hämtade ur förundersökningen.

 

Växelvis läser jag vissa delar ur förundersökningen och domen för att förtydliga.

 

Jag har lagt in några få egna reflexioner i föreställningen som t.ex:

 

”Om man har begått de gärningar som Anders gjort och inte bedöms vara psykiskt sjuk – vad är man då?”

 

Jag ställer också bl.a. frågan: ”Hur mår Englas mamma idag?”

 

Jag berättar om straffpåföljden och var han ”sitter” idag och avslutar föreställningen med att avbryta ”förhöret”.

 

 

 

Föreställningen ställer många frågor men ger inga svar. Publiken ska känna och tänka själva. Den är ca 40 minuter lång och kan ses som en debattpjäs. Den väcker fruktansvärda känslor och gör ont.

 

Till detta har Peder af Ugglas gjort musik nästan genomgående och tanken är att musiken ska förhålla sig vacker till den fruktansvärda historien.

 

 

 

 

 

 

 

Vänliga hälsningar.

 

Dan

 

 

 

 

P.s. Ja, Carina, du är en vanlig människa - som drabbats av något så fruktansvärt att jag inte kan föreställa mig vad du gått/går igenom - vilket gör dig unik.

 

Liksom min livshistoria, allt jag har gått igenom - gör mig unik.

 

Allt gott.

 

(Jag önskar dig framgång på onsdag eftersom jag tycker du gör något bra.)

 

 

Hej Dan

Tack för svar .Du behöver inte väga din ord till mig jag är en vanlig människa och om du använder händelsen runt min dotter eller oss i en föreställning så kan jag inte förstå varför det skulle vara svårt att berätta för oss ? De är ju först o främst vi som bli djupast berörda.

Om du nämner oss eller mid dotter Engla i din förställning som jag inte vet om du gör efter som du inte har berättat mer än att vi pånågot vis är berörda...? Så tycker jag att det är väldigt lågt och omoraliskt av dig om du inte har satt in oss i det inna du gör dina prov föreställningar ...! Hur skulle det känas om jag använde dig eller din familj historia i något medialt utan att fråga om det först ?

Så ta och ta tag i det NU för vi mår dåligt av att inte veta vad du pyslar med när du har antyt om att Engla är berörd i det du gör. Det kan ju vara bra det du gör men det vet ju inte vi något om så länge du är så hemlig.

Vänliga hälsningar carina Höglund 

 

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Hej Carina. Tack för ditt svar. Jag ska försöka göra en sammanfattning av vår föreställning samtidigt som det känns jättesvårt eftersom det är till dig. Jag väger hela tiden mina ord...

Vi hade en provföreställning härom dagen på Kulturama, som jag berättade för dig om, och den stärkte mig ytterligare i min känsla att det är viktigt att berätta historien. Jag reser nu till Göteborg för att heja på min fru i melodifestivalen och återkommer efter helgen. Nästa steg är att arrangera en föreställning för speciellt inbjuden publik och jag tänker att du kanske har en vän i Stockholm jag kunde få bjuda in. Plats och datum är ännu inte satt. Jag återkommer om det och beskrivning av föreställningen.

 

Allt gott.

 

Dan

 
Hej Dan jag har fått dina kontakt uppgifter och efter som jag har fullt upp ett tag fram över så kan det vara bra om du gör en enkel beskrivning nu här över mailen i hur du tänker och hur min dotter Engla och ev andra personer kommer att användas i din föreställning ? jag kan inte ens tänka mig i hur det skulle kunna se ut på ett positivt sätt som inte påverkar familjen negativt .Men jag kan ha fel ska försöka hålla mig öppen för dina takar och vara uppriktig tillbaka.

vänliga hälsningar Frid carina Höglund  

 

 Hej Carina.

> Tack för samtalet. Här kommer mina uppgifter så att du får reda på lite mer vem jag är. Jag förstår att mitt samtal kan verka konstigt, speciellt om du har massa knasbollar som kontaktar dig. Jag vill berätta för dig om mitt arbete, det ser jag som en moralisk skyldighet, och om vi kan hitta varandra så har jag naturligtvis massa frågor.

> Allt gott och hoppas saken går din väg i rätten den 13:e. Har du en stund över träffar jag/vi dig gärna.

 

fredag 15 februari 2013

Artikel på debatt

http://debatt.svt.se/2013/02/15/rimligt-att-englas-mamma-kompenseras-for-polisens-missar/


Mårten Schultz skriver på debatt om vårat fall och att staten borde gå med på en förlikning
 Av humanitära skäl borde staten gå med på förlikning, skriver Mårten Schultz, professor i civilrätt som vittnat i skadeståndsmålet.

Mårten har rett ut om juridiken runt orsaksamanband åt oss i stämningen mot staten Imponerande man ,ni skulle hört han på huvudförhandlingen . I artikeln så skriver han att staten av humanitära skäll borde gå med på en förlikning .Jag kan hålla med om att det vore snyggast av staten att vissa ödmjukhet inför så grova och många brister i en polisutredning, Rättpolitiskt sett .Men jag skulle nog ändå inte godta en förlikning efter som jag vill ha juridiken utred och att jag anser att en förlikning skulle göra det rätt meningslöst med själva poängen här dvs att staten ska ta ansvar för dom drabbade i riktigt grova brister i sin myndightesutövning Jag har nämligen en tanke att om staten har ett direkt ansvar mot dom som berörs så kommer färe brister att ske... 
Vi var medvetna om att staten kunde ha gått med på en förlikning betalat och glömt men då missar vi skälva poängen att skapa mening ur meningslösheten.Pengar är viktiga och bra att ha men det löser inte problemn med ansvars frågan då.
Staten kan betala hela summan och då får vi inte juridiekn utred där av att jag satt en rätt högsumma från början även om den är rimlig enligt europa fall.

Mördarens permissioner

I går på alla hjärtansdag så var det ju tvunget att komma en media vända om mördarens permissioner...Det är märkligt för på alla speciella dagar så kommer det en jobbig artikel om mördaren ...är det något ironiskt spökeri eller ?
Hur som så vart det en hel del tokerier i det som skrevs i media och det som sades i tv.
Så jag ska förtydliga hur det är mördaren har rätt till en 4 timmars permission med vakter varje år det brukar ske i februari denna gång var det någonstans i slutet av januari, det här var den tredje permissionen. I gävledala nyheterna slogman på stort och sa att det var den första permissionen för mördaren...Vi får inte veta om permissionerna så det är ju stor risk att någon av oss närstående till Engla springer på honom ,ödets ironi är ju upplagt lite på så vis !.Vi anhöriga och nära vänner finns över hela landet bla flera i Stockholms området . Ironiskt nog så var vi påväg att flytta till Norrtälje kommun 2 år innan Engla mördades jobb var klart och finna vänner där, men jag var inte nöjd med boendet så vi blev kvar i Stjärnsund . Vi bodde i Stockholm och Engla är född på södersjukhuset. Vi har många vänner där omkring så tanken att någon av oss många anhöriga och nära vänner inte riskerar att springa på mördaren på en permission är befängd.
Jag tycker inte att mördaren förtjänar några permissioner över huvudtaget han har bestämt att Engla ska dö och hon får inga permissioner och vi får aldrig mera träffas. Vad finns det då för rättvisa med att han ska få permissioner för att trygga fängelse miljön och för att en återanpassning till samhället i framtiden ska vara enklare...Om han mot förmodan skulle bli fri så finn det många som kommer att möta upp han direkt och se till att rättvisa skapades så inte ens för det beövs det några tränings permissioner...    

torsdag 14 februari 2013

I går var vi på huvud förhandlingen i Stockholmstingsrätt

I går var vi på huvud förhandlingen i Stockholmstingsrätt .
För mig handlar det om att staten ska be om ursäkt och ta ansvar när dom begår grova brister och försumligheter.
Jag menar att ska vi får ett rättsäkert samhälle där polisen följa sina regelverk och jobbar profisonelt ,så behövs det en ansvarsgrund för polisen när dom begår grova fel. Notera att jag skriver grova fel för vist måste det finnas ett vist utrymme för polisen att göra misstag i ett jobb där det krävs många snabba svåra beslut .
Men när polisutredningar sker med grova brister i många led över många år så sätter det hela samhället i en säkerhets risk som inte behöver finnas efter som det lätt kan avhjälpas genom att polisen följer PUG och polislagen. Det är mycket viktigt att staten tar ansvar när polisen begår grova försumligheter för det ger tydliga signaler till polisen att det inte accepteras att det slarvas och att dom inte sköter sina uppdrag enligt sina arbets föreskrifter.
Polisen har ändrat en del i sin rutiner efter att Engla blev mördad för att det inte ska ske igen har det sagts...men har det egentligen sket några större förändringar så att polisutredningar sker efter dom föreskrivna rutinerna pug och polislagen ? Njjjjjaaaa inte riktigt så mycket som det borde och efter som det inte finns någon ansvarsgrund för staten när polisen gör grova misstag så kan jag se att det tas inte på det alvar som det borde...det finns fortfarande utrednings poliser där ute som gör som dom vill och kör sina egna rejs som tycker att rikskrim och annan hjälp kan hålla sig borta. Givet vis så fins det mest bra engagerade poliser som gör så gott dom kan och följer alla regelverk men efter som det även finns den andra sorten så sänks rätsäkerheten och förtroendet för rättsväsendet blir lågt.

Jag vill att vi ska kunna lita på att polisen gör ett rättsäkert jobb där dom följer sina regelverk För att det ska blir så menar jag att det måste finnas en ansvarsgrund för staten när så inte sker.En ansvarsgrund som ger upprättelse till dom drabbade.

Om vi skulle vinna så ger det mig inte Engla tilbaka och smärtan av vad hon fått gå igenom försviner inte. Men vi har lyckats att skapa mening ur meningslöshten så att riskerna för andra att drbbas av samma dåliga polisutredningar sänks!
 Om vi förlorar så har jag ändå skapat lite debbat och förhopnings vis så vaknar några politiker till och börjar att fundera på hur vi ska höja rättsäkerheten och hur vi ska få polisen att följa sina regelverk...

Jag vet i alla fall att jag gjort så gott jag kan i detta . Sån är jag som person jag kan inte låta saker som jag ser är helt fel bara vara fel. Jag vill att man gör om och gör rätt även fast den ekonomiska risken är svår att hantera så hur kan man bara låta bli bara för att man är rädd att få ett liv med stora skulder ? ska pengar få vara avgörande i en sådan viktig fråga som egentligen handlar om allas rättsäkerhet?  Om vi vinner och får några pengar ska jag använda dom till att skapa mig ett jobb för det har jag tappat bort på den här tunga resan...och Sol min dotter får en buffert till rehablitering mm som hon kan behöva i framtiden .

lördag 9 februari 2013

Det finns många rättskandaler efter bristande polisutredningar

Det finns många rättskandaler efter bristande polisutredningar .
Om staten har en person felaktigt häktad eller fängslad då ber staten om ursäkt genom ett skadestånd och med det erkänner sitt misstag ,när mistagen drabbar offer och anhöriga så tar inte staten det ansvaret !eller är det någon som känner till något sådant fall ? Staten hjälper inte ens till att utreda det juridiska i en domstol och jk är jävig efter som dom är statens främste företrädare. Dom drabbade får  själva styra upp och bekosta en domstolsförhandling.
På onsdag är det slutförhandling i Stockholms tingsrätt ang vårat fall och utgången av det kommer att lägga ribban för när och om staten ska ta ansvar gentemot dom drabbade av grovt bristande polisutredningar...
Flera som ropar efter upprättelse är fam Björn Asplund pappa till mördade Johan Asplund här är hans fb sida gå gärna in och gilla och vissa att ni är med han   https://www.facebook.com/#!/UtredQuickskandalenUpprattelseTillDeAnhoriga

onsdag 6 februari 2013

Slutförhandling den 13 februari i stockholms tingsrätt ang stämning av staten pga grova brister i Pernilla utredningen som var en följd av att Engla blev mördad av AE


Fler och fler skandaler i rättsväsendets uppdagas Polisutredningar och Åklagare som sviktar i kompetens och resurser som gör utredningar som inte klarar av att hålla den kvalitet som man som Svensk medborgare ska kunna förvänta sig. Ex på fall med grova brister är Dala polisens utredning i Pernilla mordet som är en del av att Engla blev mördad, Marina fallet, Qvick skandalen med tanke på offrens anhörigas upprättelse och det finns många fler. Bakom varje skandal utredning så finns det offer och anhöriga som inte får upprättelse eller ersättning för det lidande som staten utsatt dom för. Även om det blir en större granskning som säger att det varit stora grova brister så ges inte ett ursäkta mig vi gjorde fel från staten och ingen ekonomisk ersättnings för det lidande som bristerna har orsakat. Vill den som utsatts för bristerna gå vidare i en klagan hos JK eller en domstols förhandling så finns inget stöd för det juridiska arbete det blir offrens kostnad och med det så vågar inte många ta den risken och som grädde på moset så mår man väldigt dåligt pga. det som inträffat och har inte alltid kraften att ta alla beslut som krävs för att ta fajten själv. Rättssäkerheten i Sverige är under all kritik när bara den med en fet plånbok har möjligheten till att få en juridiskt korrekt granskning och ev upprättelse för brister.

 Jag har under åren pressat vidare i ansvars frågan runt den dåliga Pernillautredningen. Det började med att dala polisen lämnade in en egen anmälan om ev tjänstefel till internutredningen hos polisen. Där blev det nerlagt i fler omgångar och sedan så gjorde rikspolisstyrelsen en egen utredning där 69 fel och försummelser uppdagades, men inte en enda ursäkt från staten för bristerna till oss anhöriga som drabbats av bristerna kom.  Jag gick då vidare till JK som sa att det har varit dålig utredning men inte så att vi har drabbats av den, det fans inget orsakssamband att Engla blev mördad av AE pga. av den dåliga utreningen… iallafall inte i juridisk mening så staten har inte något ansvar i att be om ursäkt! Vi fick inte mycket att gå på när det gäller det juridiska tankarna från JK kring bristerna men lite om att det var hemskt och synd om oss pga. av det som hänt, något som jag inte tycker alls var relevant. Jag gick då vidare och anlitade en advokat för att få svaren och en oberoende granskning från domstolen efter som JK även är jäviga när dom ska svara upp på mina frågeställningar om brister och statens ansvar efter som dom är statens främste företrädare…JK har legat lågt och inte fören tingsrätten hade förberedande möte så höjde dom upp svaren att handla om juridiken och börja svara på våra frågor. I ett tidigt skeende så vitsordade JK rikspolisstyrelsens rapport och på målsnöret i januari så ändrar JK sig och vi får vi svaret att dom inte anser att det som står i rikspolisstyrelsens rapport (som är staten ) stämmer  …Vi hade inte tagit med något vittne för att bevisa saker i rapporten efter som JK vitsordat den som riktig och jag behöver hålla nere alla kostnader i möjligaste mån, men nu när JK ändrar sig så fick vi snabbt be Leif GW Person att vitna runt delar i rapporten. Vilket givet viss blir tätt in på och krångligt att åstad komma på så kort tid. Men trägen vinner och vi får vittnets mål från Leif GW som sakkunnig.

 Så här stod det först från JK
När det gäller rikspolisstyrelsen och åklagarmyndighetens rapport vitsordats att den granskade förundersökningen har bedrivits på det sätt som framgår av rapporten 
 
Nu står det så här
Staten kan inte vitsorda att frånvaron av fel och förumelser i polisutredning ang mordet på Pernilla skulle ha medfört att Anders Eklund skulle ha gripits tidigare än vad faktiskt skede   

Det är mycket anmärkningsvärt att JK ifrågasätter Rikspolisstyrelsens rapport – det står ju tydligt och klart i rapporten att om allt gått enligt regelverket skulle AE varit gripen tre månader efter mordet på Pernilla. Detta vill inte JK stå fast vid uppenbarligen. Bara detta är en skandal att statliga utredningar inte litar på varandra…

Nu är det slut förhandling den 13 februari i Stockholmstingsrätt med tre domare. Jag är nervös efter som jag utsätter mig och min familj för en stor ekonomisk risk och jag har ingen aning om hur mycket jag blir skyldig vid en förlust. Jag är även nervös för hur domarna ser på sin roll tar dom parti för JK som är staten och polisen före oss? Kan dom vara objektiva? Vad har dom för förutfattade meningar som kan påverka besluten? Vi vet ju att det finns alla sorter på alla arbetsplatser och min tillit till det svenska rättsamhället är väldigt lågt  …Det här blir en viktig slutförhandling för den påverkar hela samhället och den lägger ribban för när staten ska ta ansvar för brister i sina myndighets utövningar inom polis och åklagare.Det ger ävnen polis och åklagre en tydligare bild av vad som förväntas av dom. Som tur är har jag en mycket bra advokat som tror på rättsäkerheten och att dessa domare är kompetenta och ska göra en rättvis bedömning av juridiken.

Jag kan tycka att det är hemskt att det bara ska handla om juridik, jag skulle vilja se sunt förnuft och värderings frågor som lyftes hellre än juridik men så fungerar det inte L.

Vi har med professor i juridik Mårten Schultz som sakkunnig i kausalitet d.v.s. orsakssamband och vi har med profesor i psykologi Sven Å Christianson som sakkunnig vad gäller gärningsmanaprofiler o vålds sexualbrottslingars återfallsrisk.  
 

fredag 1 februari 2013

Att aktivt påverka frågetsällningar man vill förändra är knepigt jag har gått med i centerpartiet och försöker nu lära mig


Som många av er vet så vill jag gärna vara med och påverka runt många olika frågeställningar blandanat rehabilitering, sjukskrivning, rättsäkerhet, brottsoffer frågor mm och har under åren försökt hitta möjligheter till det.  Media är ett forum där man kan få lyfta fram vissa tankar och frågeställningar. I tidningar hänger det på vad chefredaktören vill belysa och vad som säljer och sen vad journalisten har för kunskap och referenser vilket i brottsofferfrågor och juridik blir rätt svajigt och dom flesta journalister som intervjuar brottsoffer vill inte ta i dom tunga viktiga frågorna.  I tv så finns det olika forum som kan ta det djupare men jag saknar program om brottsoffer problematiken allt från att leva med upplevelsen av olika brott, sorg,rehabilitering, kriminalvården och med problematiken i rättsäkerheten.  Det finns program som belyser brott och straff men mest utifrån ett samhälsperspektiv eller en direkt brottshandling där man saknar både brottsoffer och brottslingens egen vinkel.

Bloggar och tweeter är ett växande forum där folket tar makten att själva belysa sin vardag och ger ett bättre perspektiv på sanningen.

 

Ska man verkligen kunna påverka i frågor så behöver man nå politikerna så jag har försökt att sätta mig in i dom olika partiernas ideologier för att bli medlem i ett parti där jag kan engagera mig och lära mig mera om politik. Vänner runt om mig trodde att det skulle bli miljöpartiet efter som jag alltid varit mån om miljöfrågorna och bott på och varit med och drivit en kursgård kollektivt där miljöpartiet och miljö intresserade människor varit och även idag är aktiva och man engång i tiden drev bl.a. Nej mot kärnkrafts frågorna mm. Efter att satt mig in i partiers olika ideologier och brott och straff frågor så blev det Centerpartiet. Jag gick med sommaren 2012 och grundade mitt val på C utifrån deras grundplatta och 2001 idéprogram. Många här på landet runt mig sa tro inte att centern idag är det landsbyggds parti dom varit dom är nu ett storstads parti. Jag svarade med att jag tror att det kommer att ändra sig tillbaka till dom gamla värderingarna och att stad o landsbygd behöver varandra att centern ändå har en grund att stå på där det går att driva landsbygdsfrågor, miljö och småföretagande, dom frågor jag tycker är angelägna och att jag kan se en väg in för att ev. väcka frågor kring rättsäkerhet, brott och straff även om dessa frågor av vad jag ha sett inte ligger högt på centerpolitikens engagemangs lista. Jag tror jag är social liberal … hittar en förklaring där det står: Socialliberalismen är en gren av liberalismen som utgår ifrån en så kallad positiv frihetsdefinition. Med denna frihetsdefinition blir individens frihet beroende av att alla har lika sociala möjligheter och tillgång till rättigheter som skall garanteras av staten, såsom exempelvis utbildning, olika former av bidrag, sjukvård och jobb.

 Jag gillar iden om att ansvar för miljö människor och djur kommer före frihet! Men att människor ändå i så mycket som möjligt ska få besluta vad som är viktigt och sant i deras liv.

För min del har energin och dom olika uppfattningarna runt det nya idéprogrammet varit bra och fantastisk möjlighet att lära om centerpartiet och jag tycker en bra möjlighet för centern att bli tydliga i vad dom är för parti. Jag var med på inspirations dagarna för Dala Centern i januari där diskuterades det en del kring nya idéprogrammet och faktiskt nästan alla jag pratade med hade en socialliberal syn och i vissa fall inte ens liberal utan lite konservativa ,så jag är vid gott mod att det partiet jag valde att gå med i sommaren 2012 kommer att hämta upp sig så att det blir tydligt för folket att det är i en socialliberal anda som framtids visionerna förs.

Nu önskar jag få lära mig mera om centerpartiet och hur politik fungerar… Det är inte så lätt att gå med i ett parti som ny och vara aktiv. Tycker att det mest har handlat om att på egen väg skaffa sig kunskap, kanske beror det på att det är en lite kommun som jag kommer ifrån och att centerpartisterna där har för mycket att göra så dom inte hinner med att odla medlemmarnas engagemang och delaktighet? kanske kan det vara en utmaning för hela centerpartiet att välkomna nya aktiva medlemar ?

Jag har nu efter jag skrivit detta sett på stv forum då Anni Lööfs talat på kommundagarna och känner ännu mera att jag valt rätt parti. J